Pils

Pils is een licht bier en kenmerkt zich vooral door een heldere goudgele kleur, witte schuimkraag en bittere smaak. Het is niet al te vol en levendig van smaak, maar een lekkere doordrinker. Pils wordt gemaakt van gerstemout (ontkiemd en daarna gedroogde gerst), hop, water en gist en soms suiker. Pils is officieel vernoemd naar de stad Pilsen (Plzeň) in Tsjechië waar dit type bier oorspronkelijk vandaan komt.
Pils bevat ongeveer 5% alcohol.

HERTOG JAN Alcohol percentage 5,1%
HERTOG JAN 1/2 LITER Alcohol percentage 5,1%
HEINEKEN Alcohol percentage 5%
JUPILER Alcohol percentage 5,2%

Alcoholvrij/arm

Alcoholvrij bier, in Nederland ook maltbier genoemd, is bier met een extreem laag alcoholpercentage. De meeste alcoholvrije bieren zijn pilsbieren, maar er bestaan ook tarwebieren en Ales die alcoholvrij zijn.

ERDINGER 0.5 Alcohol percentage 0,5%
HEINEKEN 0.0 Alcohol percentage 0,0%
AMSTEL RADLER 0.0 Alcohol percentage 0,0%
LIEFMANS FRUITESSE 0.0 Alcohol percentage 0,0%
LEFFE BLOND 0.0 Alcohol percentage 0,0%
LA TRAPPE NILLIS 0.0 Alcohol percentage 0,0%

Fruitig

Fruitbieren hebben een zoete, frisse smaak, waarin het gebruikte vruchtenextract duidelijk herkenbaar is. De bittere hopsmaak of zure smaak is minder sterk dan bij andere bieren. Bij traditionele bieren wordt aan het einde van het brouwproces, vlak voor het gisten, fruit toegevoegd, waarbij de suikers van de vruchten volledig worden vergist. Hier worden steenvruchten, zoals kersen en perziken voor gebruikt, maar ook appels, bananen en aardbeien kunnen worden toegevoegd. De vruchten leveren een subtiele, fruitige, niet zoete bijdrage aan de smaak.
De meeste fruitbieren hebben een alcoholpercentage van 2.5-5.5% alcohol.

AMSTEL RADLER Alcohol percentage 2%
LINDEMANS KRIEK Alcohol percentage 3,5%
LIEFMANS FRUITESSE Alcohol percentage 4,2%
CHERRY CHOUFFE Alcohol percentage 8%
KASTEEL ROUGE Alcohol percentage 8%

Amber

Amber bier is een bier met een hoge gisting. De gisting vindt plaats bij een temperatuur van 15 tot 25 graden Celsius. De naam van het bier slaat op de kleur: het bier is helder en amberkleurig. De kleur komt door de ”special B” mout die gebruikt wordt. De special B mout geeft het Amberbier een intensere smaak van kruiden of karamel. Het is fris, heeft een aroma van geroosterde mout, en een iets zurige, verfrissende afdronk. Amberbier wordt ook wel Belgische Ale genoemd.

BOLLEKE Alcohol percentage 5%
LA TRAPPE ISID’OR Alcohol percentage 7,5%

Blond

Blond bier is een frisse biersoort die voor veel mensen toegankelijk is. Door het gebruik van minder hop, dan bijvoorbeeld bij pils, is de smaak minder bitter. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 4% en 5%, maar blond bier komt ook voor met wel 8% alcohol. De lichte kleur van blond bier past, net zoals de frisse smaak, helemaal bij het voorjaar en de zomer!

LEFFE BLOND Alcohol percentage 6,5%
WESTMALLE EXTRA Alcohol percentage 4,8%
LA TRAPPE BLOND Alcohol percentage 6,5%
DUVEL Alcohol percentage 8,5%
DUVEL 666 Alcohol percentage 6.7%
LA CHOUFFE Alcohol percentage 8%
CORNET Alcohol percentage 8,5%
KWAREMONT Alcohol percentage 6,6%
BRUGSE ZOT Alcohol percentage 6%
LAMME GOEDZAK Alcohol percentage 7%
OMER Alcohol percentage 8,%

IPA

IPA, voluit Indian Pale Ale, is misschien wel de meest populaire bierstijl van het moment. Flink gehopt, bitter en met typische aroma’s van ceder, citrus en tropisch fruit. Het alcohol percentage ligt tussen 5 en 7.5%. Dit bittere biertype werd voor het eerst gebrouwen in engeland maar komt inmiddels uit alle hoeken van de wereld.

MOOIE NEL
BLURRED LINES
Alcohol percentage 6,5%
Alcohol percentage 5,3%

Glutenvrij

HOP ZIJ MET ONS Alcohol percentage 6%

Seizoensbier

OUD BRUIN (Juni t/m September)
LENTEBOK (Maart t/m Mei)
HERFSTBOK (Oktober t/m Januari)

Witbier

Witbier heeft als basis behalve tarwemout ook gerstemout en diverse kruiden. Meestal citrusschillen, koriander en hop. Het smaakt fris en fruitig en bevat een karakteristieke lichtgele kleur. Het is een goede dorstlesser tijdens de zomer. Witbier is een bier van hoge gisting dat het hele jaar door gebrouwen en verkocht wordt. Het wordt niet gefilterd, waardoor het bier enigszins troebel blijft. Het depot bevat gist en dat kan worden gedronken.
Witbieren hebben een alcoholpercentage tussen de 5%-6%.

ERDINGER Alcohol percentage 5,3%
ADRIAAN WIT Alcohol percentage 5%
HOEGAARDEN Alcohol percentage 4,9%
WITTE LA TRAPPE Alcohol percentage 5,5%

Dubbel

Dubbel bier is een biersoort waarbij tijdens het brouwproces meer graan wordt toegevoegd. Dit zorgt voor meer suikers en dat heeft weer een hoger alcoholpercentage tot gevolg. De smaak is zoet en weinig bitter. In het kort is dit een zoetig, niet al te bitter bier met een alcoholpercentage van rond de 6%. Je komt smaken van karamel of lichte koffie regelmatig tegen.

LEFFE DUBBEL Alcohol percentage 6,5%
WESTMALLE DUBBEL Alcohol percentage 7%
LA TRAPPE DUBBEL Alcohol percentage 7%
GOUDEN CAROLUS CLASSIC Alcohol percentage 8,5%
CAROLUS WISKEY INFUSED Alcohol percentage 11,7%

Tripel

Tripel is een vrij zware biersoort met een alcoholpercentage tussen 7% en 10%. Door de toevoeging van suiker zijn de smaken zoetig. Deze toevoeging zorgt trouwens ook voor het hoge alcoholpercentage. De kleur van tripel is goudblond en dus lichter dan dubbel en quadrupel bier.

TRIPLE D’ANVERS Alcohol percentage 8%
KARMELIET Alcohol percentage 8,4%
STRAFFE HENDRIK Alcohol percentage 9%
ROCHEFORT TRIPEL EXTRA Alcohol percentage 8,1%
LA TRAPPE TRIPEL Alcohol percentage 8%
WESTMALLE TRIPEL Alcohol percentage 9,5%
TRINITAS TRIPEL Alcohol percentage 9%

Quadrupel

Quadrupel bier is eigenlijk gerstewijn (barely wine) Brouwerij La Trappe heeft in 1991 de naam ‘quadrupel’ gegeven aan hun gerstewijn. Quadrupel is een stevige biersoort met een hoog alcoholpercentage van rond de 10%. De hopbitterheid is laag tot gemiddeld en je proeft vooral moutige smaken in dit donkere bier.

LA TRAPPE QUADRUPEL Alcohol percentage 10%
KASTEEL CUVÉE Alcohol percentage 11%
STRAFFE HENDRIK QUADRUPEL Alcohol percentage 11%

Trappist

Alle trappistenbieren zijn abdijbieren, maar niet elk abdijbier is een trappist. Een trappistenbier is herkenbaar aan het logo ‘Authentic Trappist Product’ en mag alleen de naam Trappist dragen als het bier wordt gebrouwen in een trappistenklooster, onder het toezicht en de verantwoordelijkheid van monniken, behorende tot de orde der cisterciënzers. Daar komt nog bij dat de opbrengsten moeten gaan naar het levensonderhoud van de kloosterlingen, het opknappen van de abdij en het steunen van goede doelen.

LA TRAPPE BLOND Alcohol percentage 6,5%
LA TRAPPE DUBBEL Alcohol percentage 7%
LA TRAPPE ISID’OR Alcohol percentage 7,5%
WITTE LA TRAPPE Alcohol percentage 5,5%
LA TRAPPE TRIPEL Alcohol percentage 8%
LA TRAPPE QUADRUPEL Alcohol percentage 10%
WESTMALLE EXTRA Alcohol percentage 4,8%
WESTMALLE DUBBEL Alcohol percentage 7%
WESTMALLE TRIPEL Alcohol percentage 9,5%
ROCHEFORT 8 Alcohol percentage 9,2%
ROCHEFORT 10 Alcohol percentage 11,3%
ROCHEFORT TRIPEL EXTRA Alcohol percentage 8,1%